Vreau sa ma retrag...

Poate vi s-ar parea ciudat cand afirm ca vreau sa ma retrag...

Cred ca fiecare din noi simte lucrul asta din cand in cand... mai ales cand este dezamagit de diverse chestii ale vietii.
Astazi am un astfel de sentiment, pentru cei care deja s-au speriat citind aceste randuri... le spun sa-si pastreze calmul... nu am ganduri rele.
Imi exteriorizez sufletelul prin scris.

Cel mai rau in ultimul timp m-au dezamagit oamenii.
Noi oamenii suntem capabili de a face multe lucruri utile, din pacate de cele mai multe ori facem lucruri rele... decat bune.
Lucrurile rele sunt mult mai usor de facut decat a face un lucru bun.
Nici un om nu se naste rau prin esenta, raul apare prin influentele exterioare si depinde de noi personal cum il combatem.
Raul apare din multe cauze (eu enumar doar cateva (pe astea imi concentrez discutia), astept completari din partea voastra):
1. batjocura;
2. invidia;
3. egoism;
4. incapatanare si refuzul de a asculta si alte pareri;
5.tradare;

1. Batjocura.

Cand o persoana se simte batjocorita cu siguranta la un moment dat va reactiona in mod rau fata de ceilalti sau fata de sine. Trairile interioare ascunse nematerializate in exterior vor iesi la suprafata si va duce la un comportament ostil fata de ceilalti.

2. Invidia

Apare as spune eu din frustrare (este o parere personala) si din punerea in comparatie nerealist a doua persoane. Sunt putine persoane care pot sa-si faca o analiza fara o doza de narcisism din care sa rezulte ce pot si ce ar trebui sa faca pentru a deveni mai bune. Aici as spune ca folclorul romanesc are o zicala foarte buna si anume: Prostul moare de grija altuia.

3. Egoism

Pentru persoanele egoiste nu cred ca exista cuvantul comun sau colectiv in vocabular, ca sa nu fiu atat de drastic as spune ca poate exista doar pentru o perioada scurta... pana se atinge cate un scop. Relationarea acestor persoane cu ceilalti se invarte doar in jurul scopului.

4. Incapatanarea si refuzul de a asculta si alte pareri

Aici as spune ca e vorba de perceptia fiecaruia la parerile si ideile altora. Incapatanarea are latura ei benefica, dar nu intotdeauna. O alta parere decat cea persoanala poate fi benefica daca te ajuta sa iei o decizie buna. Ideea celuilalt atent ascultata trebuie analizata daca este buna sau nu, aici intervine perceptia care prin prisma unor stimuli interni da verdictul final.
Citind cele scrise mai sus despre incapatanare o sa va puneti intrebarea fireasca: De ce poate fi o unul din lucrurile care pot duce la rautate?
Refuzul de a asculta si incapatanarea duc uneori la comentarii scurte critice fara ca cealalta persoana sa isi poata expune ideea acest lucru va face ca persoana cu care se discuta sa ia o atitudinea defensiva fapt ce poate duce la un conflict.

5. Tradarea.

Foarte dureros este sa fi tradat de persoane in care aveai incredere. Tradarea are consecinte indelungate, intiparite in suflet si in minte, este unul din acele chestii pe care le poate pati un om si il va marca pentru restul vietii.

Poate ca acum va intrebati de ce vreau sa ma retrag...
E dureros cand deschizi ochii si vezi ca din multitudinea de oameni pe care ii intalnesti ajungi sa identifici diverse cauze ale rautatii datorita modului lor de comportament.
Cheia rezolvarii multor conflicte si rautati ce apar exista in noi insine si in comportamentul pe care il avem fata de ceilalti.
Comunicarea este un prim pas spre aplanarea multor discutii... trebuie sa existe curajul de a spune ce te deranjeaza si ceea ce gandesti.

Din pacate nu toti au curajul de a spune ce gandesc... devenind niste lasi intr-o jungla cotidiana.

Sperand la o lume mai buna... eu m-am retras in umbra... viata nu-i neaparat sumbra...

3 comentarii:

danutz spunea...

as adauga prostia....multe din aceste "rele" se fac datorita oamenilor limitati care refuza sa-si largeasca orizonturile si sa priveasca dincolo de ideile preconcepute si de influentele celor din jur.

danutz spunea...

apropo ...imi pare rau pentru cei care se simt... :))

monkey spunea...

Chiar dacă de multe ori refuz să cred, oamenii sunt răi. Fac orice să te jignească, să-şi demonstreze cât sunt de puternici şi de importanţi, deşi răutatea lor reprezintă cea mai pură formă de slăbiciune, de lipsă de încredere în sine. Ceea ce nu înţelege majoritatea copleşitoare a oamenilor este că răul din propriul suflet e ca un cancer care ucide încet si sigur fiecare celulă sănătoasă a inimii lor, până când nu mai sunt capabili de un alt sentiment în afară de ură. Iar atunci când faci rău altuia defapt îti faci rău ţie insuţi. Sincer, mi-e milă de aceşti oameni, pentru că ei nu vor ştii niciodată să se bucure de lucrurile cu adevărat importante din viată, fiind mult prea stăpâniţi de invidie si ură. Pentru aceşti indivizi prietenia adevărată nu valorează nimic. Sunt “prieteni” doar atât timp cât pot obţine un avantaj din asta, apoi încep să îşi arate adevărata faţă, devenind invidioşi şi geloşi pe prietenii lor.

Copyright © Blogul Lui Val3ron