Discutii despre comunicare – Tonalitatea folosita intr-o discutie


Incep acesta postare cu o definitie simplista a omului.

Omul este un mamifer complex inzestrat cu gandire si sentimente.

De ce am definit intai omul? Raspunsul ar fi urmatorul: Pentru ca el este responsabil pentru comunicarea cu ceilalti in orice domeniu.

In fraza de mai sus cat si in titlul acestei postari am folosit un cuvant si acela este: comunicare.

Comunicarea este esentiala pentru noi oamenii in absolut orice situatie. O comunicare eficienta inseamna o socializare mai buna, o viata profesionala si personala buna, etc.

De mici suntem invatati sa comunicam si asa ne dezvoltam personal si evoluam. Evolutia difera pentru fiecare om in parte, de mediul in care creste, de felul cum comunica, de felul cum invata si se dezvolta in timp, de foarte multe chestii care il pot influenta. Aceasta evolutie ne imprima un caracter si mod de a gandi si a percepe mediul care ne inconjoara unic fiecaruia.
Fiind unici pentru a putea sa ne dezvoltam in timp suntem nevoiti sa comunicam cu semenii nostrii.

In continuare voi vorbi mai mult despre problemele de comunicare.
Problemele de comunicare de cele mai multe ori apar din neintelegerea dintre doi sau mai multi oameni.
Discutia pe acest subiect fiind una foarte complexa, de aceea aici ma voi referi in general la tonalitate.

Cand cineva afirma “tonul face muzica” avea foarte mare dreptate, de aici pot aparea intotdeauna probleme legate de comunicare

Tonalitatea discutiei joaca un rol important in comunicare, daca vorbitorul foloseste un ton pe care ascultatorul il percepe ca fiind neadecvat sau jignitor cu siguranta ca nu va fi o comunicare prea buna. Orice cuvant dintr-o fraza este decodificat in mintea noastra si trecut printr-o serie de filtre interioare. De cele mai multe ori noi avem tendinta de a eticheta ceea ce se spune fara a avea rabdarea de a asculta la nivelul corespunzator mesajul vorbitorului, din aceasta cauza comunicarea va avea de suferit.

Tonalitatea unei discutii este influentata si de starea in care se afla fiecare participant la discutie. De exemplu atunci cand ai o stare calma este mult mai usor sa asculti ceea ce ti se spune si cu siguranta starea ta il va influenta si pe vorbitor. Daca ai o stare nervoasa ai mai multe sanse sa nu asculti cum trebuie mesajul vorbitorului. Vorbitorul la randul lui este influentat de starea in care se afla. De aceea intr-o discutie atat vorbitorul cat si ascultatorul trebuie sa adopte o stare de tipul OK-OK.

Pentru a evita astfel de situatii cel care comunica (vorbitorul) va trebui sa foloseasca un vocabular simplist pentru a fi pe intelesul ascultatorului, sa comunice exact ceea ce trebuie spus si sa foloseasca un ton corespunzator.
Ascultatorul va trebui sa asculte la nivelul 1, sa-si distribuie atentia totala asupra celor spuse si sa reuseasca sa inteleaga exact mesajul pe care il transmite vorbitorul.

In incheiere as sublinia anumite aspecte pe care am vrut sa le transmit cu aceasta postare:
  1.  Importanta comunicarii pentru fiecare in parte.
  2. Cat de importanta este tonalitatea folosita intr-o discutie.
  3. Cum se pot evita problemele de comunicare.

In concluzie comunicarea este esentiala si ne poate ajuta sa evoluam.
Astept comentariile dumneavoastra referitor la acest articol, pareri, completari.

0 comentarii:

Copyright © Blogul Lui Val3ron